Založ si blog

Bitcoin Whitepaper oslávil 12. narodeniny rastom ceny

31. októbra si pripomíname 12. narodeniny od historicky prvej zmienky o Bitcoine. Bitcoin to oslavuje pozitívne a útoči na hranicu 14 000 dolárov!

31. októbra, pred 12 rokmi sa na jednom kryptografickom mailing liste objavil mail s priloženým PDF súborom od užívateľa s menom Satoshi Nakamoto. „Pracujem na novom elektronickom peňažnom systéme, ktorý je plne založený na peer-to-peer architektúre, bez potreby dôveryhodnej tretej entity.“ Len deväť stranový PDF súbor s názvom „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“ v preklade: „Bitcoin: Klient – Klient Elektronický hotovostný peňažný systém“ mal obsahovať podrobný návrh riešenia architektúry peňažného systému bez použitia tretej strany. Jeho pôvodné znenie si môžete pozrieť na tomto odkaze, prípadne komplet preložený whitepaper do slovenčiny tu

Samotná technická kvalita navrhovaného protokolu založeného na kryptografii v skutočnosti predstavovala monumentálny prelom v oblasti technológii a peňažného systému. Aj keď sa Bitcoin do reálnej funkčnosti spolu s prvým vyťaženým bloku na sieti blockchain spustil až 3. januára a niektorí nadšenci si narodeniny samotného Bitcoinu datujú až v tento deň, považujeme za dôležité oslavovať aj 31. október.

Dnes po 12-tich rokoch sa oslava prejavila hlavne na náraste ceny. Posledné dni sme mohli sledovať ako Bitcoin rastie, ale až dnes sme videli prerazenie hranice nad 14 000 amerických dolárov, aj keď len na krátkodobo. Od začiatku roka je to nárast o 52% k dnešnému dňu. Ak ste však “vychytali” nákup na dne z 13. marca, mohol by váš profit znamenať nárast o viac ako 200%.

Je vzácnejší bitcoin alebo zlato?

16.10.2020

Túto otázku ste si už možno položili aj Vy sami. Ale kde je pravda? Existuje vôbec? Alebo sa len jedná o subjektívny pohľad na vec? Zlato bolo vždy považované za raj kapitálu. Tak, ako ho poznáme už z dávnych čias, vždy sme si mysleli, že patrí medzi najhodnotnejší majetok aký môžeme mať. Ale tým, ako sa časy menia, technológie stále inovujú a ľudstvo [...]

požiar v Berlíne, IRIS-T, Nemecko, Diehl, hasiči

Rozsiahly požiar v Nemecku: horí výrobná hala firmy produkujúcej zbrane pre Ukrajinu

03.05.2024 15:49

Firma je súčasťou skupiny Diehl, do ktorej patrí aj výrobca systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý Nemecko poskytlo Ruskom napadnutej Ukrajine.

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Rusi pripravovali útok v Nemecku, chceli odpáliť vojenskú pomoc Ukrajine. Boli odhalení

03.05.2024 14:50

Nórsko tiež podozrieva Moskvu z prípravy sabotáže proti infraštruktúre krajiny.

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2688x
Priemerná čítanosť článkov: 1344x

Autor blogu

Kategórie